De vrouw achter de Minister-president: wie is Dick Schoof’s vriendin?

View of Hague

Na vier kabinetten Rutte, was een groot gedeelte van bevolking erg nieuwsgierig of er een vijfde kabinet Rutte zou komen. Echter was medio 2023 bekend geworden dat Rutte dat niet zou doen. Kabinet Rutte IV viel over de asielcrisis en meneer besloot af te treden als leider van de VVD. Tegenwoordig is hij actief bij de NAVO en zet hij op een andere manier zijn carrière door.

Maar, een land zonder premier, die kennen we natuurlijk niet. Hoewel rechts (PVV) de afgelopen verkiezingen had gewonnen, betekende dat niet zozeer dat meneer Wilders de rol van minister-president van Rutte zou overnemen. Nee, daarentegen kregen we te maken met een historisch lange formatie, waarbij Dick Schoof uiteindelijk naar voren zou worden geschoven om die rol wél op zich te nemen.

Wie is Dick Schoof?

Oke, oke, een partijloze man gaat dus het land regeren. Maar, wie is hij nu eigenlijk? Dick Schoof is sinds juli 2024 de minister-president van Nederland en is gekozen vanwege zijn uitgebreide ervaring in de publieke sector, ondanks zijn relatief onbekende profiel bij het grote publiek. Schoof heeft een lange carrière als topambtenaar, met functies zoals directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zijn benoeming kwam tot stand door steun van een brede coalitie bestaande uit de PVV, VVD, NSC en BBB, die waardeerden dat hij als partijloze kandidaat boven de politieke partijen stond.

Schoof staat bekend om zijn betrokkenheid bij nationale veiligheid en terrorismebestrijding, maar ook om enkele controverses, zoals zijn rol in het toezicht op burgers tijdens zijn tijd bij de NCTV en kritiek op zijn aanpak van de nationale politiehervorming. Zijn benoeming als premier werd gezien als een pragmatische keuze, gericht op stabiliteit en deskundigheid in een tijd van politieke complexiteit​. We zijn benieuwd hoe hij het gaat doen.

Privé

Van het privé leven van Rutte was, tja, weinig bekend. Hij zou de eeuwige vrijgezel zijn, geen kinderen hebben en zich eigenlijk met name richten op zijn werk. Bij Schoof zit dat wel anders. Tenminste, ook schoof is niet getrouwd, maar hij heeft wel degelijk twee kinderen. Deze adopteerde hij met zijn ex-vrouw uit China en deze twee dames heten Yasmin en Celine.

Helaas strandde het huwelijk met zijn vrouw. Dat had er, zo lezen we in een interview van NRC, dat Schoof zijn werk zó leuk heeft gevonden, dat hij weinig tijd vrij maakte voor zijn gezin. Dat lijkt ons jammerlijk, maar dat is wel wat er vaker dan je denkt gebeurt.

Huidige vriendin

In een toespraak gaf Schoof aan dat hij samen met zijn vriendin en kinderen had overlegd over het aannemen van zijn nieuwe functie. Daarmee geeft Schoof dus wel degelijk aan een partner te hebben. Er wordt wel gespeculeerd over een naam, maar dat is nergens bevestigd, dus deze zullen wij dan ook achterwege houden. Zo lang Schoof gelukkig is en er een gezonde en gewenste werk-privé balans op na houdt, hebben wij niks te klagen.

Zo, onze minpres lijkt het goed voor elkaar te hebben. Hoewel zijn eerste debat in de Kamer er heftig aan toe ging, hebben we vertrouwen dat hij zijn taak succesvol zal vervullen. Wat vind jij van onze nieuwe Minister-President?

Meer van Blog