De geschiedenis van de Bitcoin koers: van centen naar duizenden euro’s

a pile of gold and silver bitcoins

Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, heeft sinds zijn oprichting in 2009 een opmerkelijke reis doorgemaakt. Wat begon als een experimenteel digitaal betaalmiddel, is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat de financiële wereld op zijn kop heeft gezet. De Bitcoin koers en XRP koers hebben in de loop der jaren extreme schommelingen doorgemaakt, van enkele centen tot duizenden euro’s per Bitcoin.

De oorsprong van Bitcoin: de beginjaren (2009-2010)

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd door een anonieme persoon of groep die bekend staat onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. In de beginjaren was Bitcoin een nicheproject, voornamelijk populair onder techneuten en cryptografen. De eerste geregistreerde waarde van Bitcoin in 2010 was slechts een fractie van een cent. Het meest bekende vroege gebruik van Bitcoin was de aankoop van twee pizza’s voor 10.000 BTC in mei 2010. Tegen de huidige koers zou dat een astronomisch bedrag zijn, maar destijds was het slechts zo’n 30 euro waard.

De eerste grote stijging: 2011

In 2011 begon Bitcoin voor het eerst serieus aandacht te krijgen buiten de kleine gemeenschap van tech-liefhebbers. De koers steeg van minder dan een dollar naar ongeveer 30 dollar in juni van dat jaar. Deze stijging werd aangedreven door de groeiende interesse in de technologie achter Bitcoin, blockchain, en het idee van een gedecentraliseerde valuta. Echter, zoals vaak het geval is bij nieuwe technologieën, volgde er een scherpe correctie, en tegen het einde van 2011 was de koers weer gedaald tot ongeveer 2 dollar.

De opkomst van beurzen en de Mt. Gox crash (2013-2014)

In 2013 begon Bitcoin echt tractie te krijgen, mede dankzij de opkomst van Bitcoin-beurzen zoals Mt. Gox, waar gebruikers Bitcoin konden kopen en verkopen. De koers steeg in april 2013 naar 266 dollar, maar stortte daarna in tot ongeveer 50 dollar. Later dat jaar, in november, bereikte Bitcoin een nieuwe piek van meer dan 1.000 dollar.

Echter, begin 2014 werd de Bitcoin-markt opgeschrikt door het faillissement van Mt. Gox, destijds de grootste Bitcoin-beurs ter wereld. Mt. Gox verloor ongeveer 850.000 Bitcoins door een hack, wat leidde tot een enorme daling van de koers. Tegen het einde van 2014 was de koers weer gedaald tot ongeveer 300 dollar.

De weg naar herstel en de halvering (2016)

Na de Mt. Gox-crash duurde het enkele jaren voordat Bitcoin zich herstelde. Een belangrijk moment in de geschiedenis van de Bitcoin koers was de zogenaamde “halvering” in 2016. Dit is een gebeurtenis waarbij de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoins wordt gehalveerd, wat het aanbod van nieuwe Bitcoins vermindert. Historisch gezien heeft elke halvering geleid tot een stijging van de koers, en 2016 was geen uitzondering. De koers steeg gestaag en bereikte tegen het einde van het jaar ongeveer 1.000 dollar.

De bullrun van 2017

2017 was het jaar waarin Bitcoin echt mainstream werd. De koers steeg van ongeveer 1.000 dollar in januari naar bijna 20.000 dollar in december. Deze enorme stijging werd aangedreven door een combinatie van factoren, waaronder de groeiende interesse van institutionele beleggers, de opkomst van Initial Coin Offerings (ICO’s), en een golf van media-aandacht. Echter, zoals vaak het geval is bij snelle stijgingen, volgde er een scherpe correctie. In de eerste maanden van 2018 daalde de koers weer naar ongeveer 6.000 dollar.

De crypto winter (2018-2019)

Na de piek van 2017 volgde een periode die bekend staat als de “crypto winter”. De Bitcoin koers bleef gedurende 2018 en 2019 relatief laag, variërend tussen de 3.000 en 10.000 dollar. Veel beleggers verlieten de markt, en de hype rond cryptocurrencies nam af. Echter, voor degenen die in Bitcoin bleven geloven, was dit een periode van geduld en wachten op de volgende grote beweging.

De explosieve groei van 2020-2021

De volgende grote stijging van de Bitcoin koers begon in 2020, mede dankzij de wereldwijde economische onzekerheid veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Veel beleggers begonnen Bitcoin te zien als een hedge tegen inflatie en een veilige haven in tijden van economische crisis. Daarnaast begonnen grote institutionele beleggers zoals Tesla, MicroStrategy en Square aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin te kopen, wat het vertrouwen in de markt verder versterkte.

In december 2020 brak Bitcoin door de vorige all-time high van 20.000 dollar, en in april 2021 bereikte de koers een nieuwe piek van meer dan 60.000 dollar. Deze stijging werd ook aangedreven door de toenemende acceptatie van Bitcoin door grote financiële instellingen en de lancering van Bitcoin-futures en ETF’s.

De volatiliteit van Bitcoin: wat de toekomst brengt

Hoewel Bitcoin enorme winsten heeft opgeleverd voor vroege beleggers, blijft de koers extreem volatiel. In de tweede helft van 2021 en 2022 zagen we opnieuw scherpe dalingen, waarbij de koers soms met tientallen procenten daalde in een kwestie van weken. Deze volatiliteit maakt Bitcoin zowel aantrekkelijk als risicovol voor beleggers.Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de huidige waarde van Bitcoin, is het belangrijk om de Bitcoin koers regelmatig te volgen. De koers wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren, waaronder marktsentiment, regelgeving, macro-economische trends en technologische ontwikkelingen.

Meer van Blog