Het vermogen van Ilja Gort

Een man die een eigen fles wijn meeneemt naar een restaurant, een man met muzikaal talent, een man van cultuur. We spreken hier over Ilja Gort, een wijnboer, componist, presentator en schrijver. Zijn geschatte vermogen ligt op zo’n 4 miljoen euro. Hoe is hij aan dit vermogen gekomen?

Wie is Ilja Gort?

Ilja Gort (71) werd geboren op 5 april 1951 in Bussum. Hij groeide op in een gezin met twee broers. Zijn vader was architect en zijn moeder was lerares Frans. Tijdens zijn jeugd ontwikkelde Ilja een passie voor muziek en begon hij op jonge leeftijd met het spelen van de gitaar.

In de jaren zeventig startte Gort zijn carrière als muzikant. Hij was onder meer actief als reclamemuzikant en componeerde muziek voor bekende merken als Nescafé, Philips en Duo Penotti. In 1981 scoorde hij een hit met het nummer ‘Pret!’ samen met zijn toenmalige band, The Shorts. Ook heeft hij in de bekende band van Ramses Shaffy gespeeld. Voor Nescafé componeerde hij een tune dat op dat moment zijn grootste financiële succes werd.

Naast zijn muzikale carrière ontwikkelde Ilja Gort een grote interesse in wijn. In 1994 kocht hij samen met zijn toenmalige vrouw het Château de la Garde, een wijngaard in de Bordeaux streek in Frankrijk. Hier begon hij met het verbouwen van druiven en het maken van wijn. Zijn wijnen werden al snel bekend in de regio en kregen lovende kritieken van wijnkenners.

Door zijn succes als wijnboer en schrijver van verschillende boeken, waaronder ‘Leven als Gort in Frankrijk’, heeft Ilja Gort een aanzienlijk vermogen opgebouwd. Hij leeft volgens sommigen een luxeleven op zijn kasteel in Zuid-Frankrijk, waar hij omringd wordt door kunst en wijn.

Ilja Gort is ook bekend vanwege zijn televisieprogramma’s over wijn en gastronomie. In Nederland presenteerde hij verschillende programma’s, waaronder ‘Wijn aan Gort’ en ‘Gort à la Carte’. In Frankrijk maakte hij de serie ‘Ik vertrek naar Frankrijk’, waarin hij Nederlanders volgt die een nieuw leven beginnen in het land van de wijn.

Van zijn privé is niet veel bekend. Wel weten we dat hij in 2020 in het geheim is hertrouwd met Caroline D’Hollosy en nog een zoon genaamd Klaas heeft uit een eerder huwelijk.

Vermogen

Van Ilja Gort wordt gezegd dat hij miljonair is, maar hij noemt zichzelf een negatieve miljonair. Door een onderhandeling met de bank was hij in staat om zijn droom chateau te kopen, maar hij had dat geld in eerste instantie helemaal niet. Hij betaalde de bank, zodat de bank het chateau kon kopen. Op papier zijn zijn bezittingen dus wel meerdere miljoenen waard, maar dat geld zit in vastgoed en staat niet op zijn bankrekening.

Aan zijn wijnen verdient Gort ook steeds meer. Volgens hem gaat het hierbij ook om investeren en blijven ontwikkelen. Toen iemand hem maar een kwartje biedt voor een hele fles wijn, zei hij ja. Dat klinkt wellicht een beetje weinig, maar als duizenden mensen de fles wijn kopen, kan je toch uiteindelijk winst krijgen.

Wijn

Van zijn wijn is Gort toch wel het meest bekend. In verschillende tv-programma’s geeft hij in inkijkje in het proces om wijn te maken. Wijn verbind een gezelschap en kan op verschillende manieren worden gewaardeerd. Als je de beste man in een eetgelegenheid of iets dergelijks ziet binnenkomen, moet je ook niet raar opkijken als hij een fles wijn in zijn handen heeft.

Maar hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt?

Stappenplan voor het maken van wijn

Het maken van wijn kan een complex en arbeidsintensief proces zijn, maar met het volgende stappenplan kun je een basisidee krijgen van hoe het proces in zijn werk gaat.

Stap 1: Druiven plukken
Het eerste wat je nodig hebt om wijn te maken zijn druiven. Deze kunnen met de hand of machinaal worden geplukt. Het is belangrijk dat alleen de beste druiven worden geselecteerd om de kwaliteit van de wijn te waarborgen.

Stap 2: Ontstelen en persen N
a het plukken worden de druiven ontsteeld om de stengels te verwijderen. Vervolgens worden ze geperst om het sap te extraheren.

Stap 3: Fermentatie
Het sap wordt overgebracht naar een vat en gist wordt toegevoegd. De gist zet de suikers in het sap om in alcohol. De temperatuur, duur en snelheid van de fermentatie kunnen verschillen, afhankelijk van het type wijn dat je wilt maken.

Stap 4: Rijping
Na de fermentatie wordt de wijn overgebracht naar een ander vat om te rijpen. Dit kan in houten vaten of roestvrijstalen tanks zijn. De wijn kan maanden tot jaren rijpen, afhankelijk van de gewenste smaak en stijl.

Stap 5: Bottelen
Als de wijn klaar is met rijpen, wordt deze gebotteld. Het is belangrijk om de wijn te filteren en te klaren om eventuele onzuiverheden te verwijderen. De flessen worden afgesloten met een kurk of schroefdop.

Stap 6: Bewaren
Na het bottelen is het belangrijk om de wijn op de juiste manier te bewaren. De flessen moeten worden bewaard op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur. Een wijnkelder is hiervoor ideaal, maar een kast of kelder kan ook werken.

Stap 7: Genieten
Als de wijn goed is bewaard, kan deze vele jaren meegaan. Het is belangrijk om de wijn te decanteren voordat je deze drinkt, zodat deze kan ademen en de smaken en aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen.

Dit stappenplan biedt een basisidee van het proces van het maken van wijn. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn, zoals de keuze van druiven, de fermentatie, rijping en botteling. Het is daarom belangrijk om nauwkeurig en zorgvuldig te werken om de beste resultaten te bereiken.

Ilja Gort kan zich een leven in luxe permitteren. Het is een man met veel liefde voor zijn vak. Een man die ook zijn kennis graag met anderen deelt. Hij heeft een open houding en een vriendelijke uitstraling. Hopelijk ziet hij nog een lang leven tegemoet, dat hij samen met zijn vrouw, zoon en andere familie en vrienden kan delen.

Meer van Blog